Δυόσμος ο αρωματικός
Τα φύλλα του, φρέσκα και αποξηραμένα, καθώς και τα αιθέρια έλαιά του χρησιμοποιούνται εκτός της μαγειρικής και για τη παρασκευή τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων.
Ο δυόσμος χρησιμοποιείται στη ιατρική ως αντισπασμωδικό, διουρητικό, αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, και αντιοξειδωτικό.
Έχει ελάχιστες θερμίδες (44 kcal/100gr), πολλά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της β-καροτίνης, της βιταμίνη C, της βιταμίνης Β6 , της ριβοφλαβίνης και της θειαμίνης.
- Αρωματίστε το νερό σας με δυόσμο για να το πιείτε πιο ευχάριστα.
- Φτιάξτε για βραδινό ντιπ με γιαούρτι, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και αν θέλετε και μουστάρδα. Βουτήξτε μπαστουνάκια καρότου, αγγουριού, πιπεριάς, για να έχετε την αίσθηση του τσιμπολογήματος παρακολουθώντας την αγαπημένη σας σειρά ή ταινία, γλιτώνοντας έτσι τα πατατάκια και τους ξηρούς καρπούς!
- Μαγειρέψτε δροσερή μακαρονάδα! Αφού σουρώσετε τα σπαγγέτι σας στη καυτή κατσαρόλα βάζετε λίγο ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύετε με τα μακαρόνια. Η θερμότητα θα βγάλει τα αιθέρια έλαια τόσο του λεμονιού όσο και του δυόσμου και θα απολαύσετε μια άκρως καλοκαιρινή μακαρονάδα.
- Αντικαταστήστε τη ρίγανη με φρέσκο δυόσμο σε ντοματοσαλάτα ή ντάκο.
- Αντί για μπεσαμέλ πάνω από λαζάνια λαχανικών απλώστε γιαούρτι ανακατεμένο με μουστάρδα, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και λίγο τυρί τριμμένο. Ή άλλη ιδέα για να αξιοποιήσετε περισσεύματα: Σε ταψάκι βάζω κάτω στρώση περίσσευμα από μπριάμ ή ιμάμ. Λίγο τυρί τριμμένο και συνεχίζω δεύτερη στρώση κοτόπουλο ψαχνό, περίσσευμα βραστό ή ψητό ή κοκκινιστό. Από πάνω το ντιπ με τη μουστάρδα και λίγο τριμμένο τυρί. Ψήνω μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω σαν της μπεσαμέλ (δεν θα γίνει πολύ σκούρο).
- Τέλος, μασήστε τα φύλλα του είτε για καθαρή αναπνοή, είτε αν έχετε βαρυστομαχιά, είτε αφού τελειώσετε το γεύμα σας για να αποφύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα!