Η καφεΐνη βοηθάει την αθλητική απόδοση;
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη έχει ισχυρή διουρητική δράση, αφυδατώνει τον οργανισμό και δεν προσμετράται στα υγρά ως αναπλήρωση.
Όμως φαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών τύπου Cola ή άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων, ως κομμάτι της καθημερινής διατροφής, συμβάλει σε μικρό βαθμό στην ενυδάτωση του οργανισμού και επιπλέον φαίνεται ότι έχει εργογόνο δράση όσον αφορά την αθλητική απόδοση. Αρκετοί αερόβιοι αθλητές καταναλώνουν προϊόντα με καφεΐνη, είτε πριν την πρωινή προπόνηση ή στα μεσοδιαστήματα, είτε στη διάρκεια σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων.
Η καφεϊνη είναι ένα από τα σημαντικότερα εργογόνα βοηθήματα:
- Διεγείροντας τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, συμβάλει στην καθαρότερη σκέψη και την μέγιστη συγκέντρωση. Επίσης, βελτιώνετε η νευρομυική διέγερση και η εκρηκτικότητα των αθλητών και αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός άρα ο ρυθμός που παράγεται ενέργεια στον οργανισμό μας.
- Κάνει την άσκηση να φαίνεται ευκολότερη, μειώνοντας το αίσθημα της κόπωσης και αυξάνοντας την αντοχή (κατά 6%).
- Η μέση βελτίωση της αθλητικής απόδοσης σύμφωνα με έρευνες είναι 12% , με τα περισσότερα οφέλη να διακρίνονται πρωτίστως σε αθλήματα αντοχής και δευτερευόντως σε αθλήματα μέσης διάρκειας (8-20').
- Ο μεταβολισμός της καφεΐνης διαρκεί περίπου 1 ώρα και μέτρια δόση 3-6mg/κιλό σωματικού βάρους (2 δυνατοί καφέδες) έχει την επιθυμητή εργογόνο δράση χωρίς η δόση αυτή να θεωρείται αναβολική μετρώντας τα «υπολείμματα» στα ούρα σε κάποιο αντιντόπινγκ τεστ. Παραπάνω πρόσληψη φαίνεται ότι δεν επιφέρει περαιτέρω βελτίωση. Δόση 1000mg είναι τοξική για τον οργανισμό όπως και ο συνδυασμός καφεΐνης-εφεδρίνης ή καφεΐνης-ψευδοεφεδρίνης ή καφεΐνης με άλλες αναβολικές-απαγορευμένες ουσίες.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η περιεκτικότητα των σκευασμάτων ποικίλει και για αυτό οι περισσότεροι αθλητές καταναλώνουν καφέ, άλλοι καφεϊνούχα τζελάκια, καφεϊνούχα ροφήματα ή κάψουλες καφεΐνης. Μέτρια κατανάλωση καφέ θεωρούνται τα 250 mg/ημέρα.
Τα μέγιστα οφέλη διακρίνονται σε αθλητές που σπάνια πίνουν καφέ, μάλλον επειδή δεν έχουν αναπτύξει ανοχή στη διεγερτική του δράση. Παρ’ όλα αυτά η απόκριση στην καφεΐνη διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό και άρα δεν είναι ασφαλές να ισχυριστούμε ότι όλοι αυξάνουν την αθλητική τους απόδοση με «βοήθημα καφεΐνης». Πιθανές παρενέργειες είναι η ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές ή η νευρικότητα λόγω της κατανάλωσης καφέ.. Για αυτό θα πρέπει οι αθλητές να δοκιμάζουν τη δράση της καφεΐνης στη διάρκεια των προπονήσεων και όχι κατ’ ευθείαν στον αγώνα.