Η ψευδοεπιστήμη της διατροφικής ζώνη και ένας γνωστός αυτοαποκαλούμενος «Δρ. Φυσικοπαθητικής»

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis

Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και της διατροφολογίας στη χώρα μας είναι πραγματικά χαώδης. Σήμερα θα δούμε τη περίπτωση ενός αυτοαποκαλούμενου «διαιτολόγου και Δρ φυσικοπαθητικής» που αν και η δράση του είχε αποκαλυφθεί πριν μια δεκαετία σε εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου, συνεχίζει να συσσωρεύει «πτυχία» και «δεξιότητες», παριστάνωντας τον επιστήμονα.

Ο λόγος για τον «Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο N.D.» που όπως μπορούμε να δούμε, διαθέτει πλούσιο (αλλά άνευ αξίας) βιογραφικό.

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_1

Στο προφίλ του στο Facebook, δηλώνει «Doctor Of Naturopathic Medicine / Homoeopath / Mediterranean Zone Diet Consultant», δηλαδή είναι διδάκτωρ φυσικοπαθητικής, ομοιοπαθητικός και σύμβουλος για τη δίαιτα Mediterranean Zone.

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_2

Ο κ. Δρακόπουλος, φαίνεται πως δηλώνει «Διατροφολόγος – Διατροφολόγος – Ομοιοπαθητικός» όπως προκύπτει από σχετικές καταχωρήσεις στο vrisko.gr και στο xo.gr.

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_3

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Η δράση του κ. Δρακόπουλου στη χώρα μας, φαίνεται να ξεκινά κάποια στιγμή μετά το 2001, όταν ξεκινά να προωθεί τη ψευδοεπιστημονική δίαιτα «διατροφική ζώνη». Το 2007, η δράση του γίνεται ευρύτερα γνωστή μέσα από την εκπομπή «Αποδείξεις» του Νίκου Ευαγγελάτου, όπου γνωστοί διαιτολόγο (ανάμεσά τους και ο Μανώλης Μανωλαράκης) αποκάλυψαν τη δράση του.

 

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_4

Παρα το σάλο που προκλήθηκε εκείνη την εποχή, ο κ. Δρακόπουλος φαίνεται να συνεχίζει απτόητος να διατυπώνει αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς, ενώ η παρουσία του σε τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες εμφανίζεται ως «ειδικός διαιτητικών εφαρμογών», είναι συχνή.

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_5

Ο κ. Δρακόπουλος ωστόσο, δεν κατέχει τα ανάλογα διαπιστευτήρια για τους τίτλους που συνοδεύουν το όνομά του, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, οι «σπουδές» και οι «τίτλοι» του, είναι άνευ αξίας.

Ο κ. Δρακόπουλος δηλώνει «δρ» φυσικοπαθητικής 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ογκολόγο Ντέιβιντ Γκόρσκι, δημιουργό του Science-Based Medicine:

«Η φυσικοπαθητική είναι ένα συνονθύλευμα τσαρλατανισμού. Είτε πρόκειται για ομοιοπαθητική, παραδοσιακή κινεζική ιατρική, Αγιουρβέδα, εφαρμοσμένη κινησιολογία, ανθρωποσοφική ιατρική, ρεφλεξολογία, κρανιοϊερη θεραπεία, τεχνική Bowen και σχεδόν κάθε άλλη μορφή μη επιστημονικής ή προεπιστημονικής ιατρικής που μπορείτε να φανταστείτε, η φυσικοπαθητική είτε τις υιοθετεί είτε τις ανέχεται

Περισσότερα στο σχετικό μας άρθρο εδώ.

Ο κ. Δρακόπουλος δηλώνει ομοιοπαθητικός

Η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε ομόφωνα πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ισότιμη – ούτε καν συμπληρωματική – της Ιατρικής Επιστήμης, και δεν συνιστά καν «εναλλακτική ιατρική». Περισσότερα εδώ. Επιπλέον, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών αποφάνθηκε ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Μόλις πριν λίγες ημέρες, έγινε γνωστό πως Royal London Hospital for Integrated Medicine, θα σταματήσει να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση από το NHS για τις ομοιοπαθητικές θεραπείες που προσφέρει. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Ο κ. Δρακόπουλος δηλώνει ειδικός της «διατροφικής ζώνης.» (Zone diet)

Πρόκειται για μια ψευδοεπιστημονική δίαιτα που δημιουργήθηκε το 1995, από τον βιοχημικό Barry Sears. Το 2014, «ανακάλυψε» την Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη, μια επίσης αντιεπιστημονική δίαιτα, που προωθείται από το κ. Δρακόπουλο σε Ελλάδα και Κύπρο και δεν πρέπει να συγχέεται με τη γνωστή «Μεσογειακή Διατροφή» την οποία ο κ. Δρακόπουλος παλαιότερα κατακεραύνωνε, ενώ εσχάτως -εντελώς αυθαίρετα- την παρουσιάζει ως ισοδύναμη της «Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης».

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_6

Όταν η στάθμη της ινσουλίνης δεν είναι υπερβολικά υψηλή ούτε πολύ χαμηλή και τα επίπεδα γλυκαγόνης δεν είναι πολύ υψηλά, τότε απελευθερώνονται συγκεκριμένες αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες που έχουν παρόμοια αποτελέσματα με την ασπιρίνη, αλλά χωρίς μειονεκτήματα όπως η γαστρική αιμορραγία. O Sears υποστηρίζει ότι η αναλογία 30/40/30 πρωτεΐνης προς υδατάνθρακες προς λιπαρά προκαλεί αυτό το φαινόμενο και το ονόμασε «Ζώνη». Ο Sears υποστηρίζει ότι αυτά τα φυσικά αντιφλεγμονώδη είναι φιλικά προς την καρδιά και την υγεία. Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής Ζώνης, είναι η πρόσληψη συγκεκριμένης αναλογίας ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με έρευνες, όσο ακολουθούν αυτή τη δίαιτα, μπορεί πρόσκαιρα να χάσουν κιλά (κάτι που επιτευχθεί και στο control group), αλλά θα τα ξαναποκτήσουν. Επίσης, δεν βρέθηκε ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, της πίεσης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και γενικά σε καταστάσεις που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με το βρετανικό Great Western Hospitals NHS Foundation Trust, η δίαιτα ζώνης είναι μια ακόμη απατηλή δίαιτα. Μελέτη του McGill University που εξέτασε 4 γνωστές «δίαιτες» (Atkins, South Beach, Weight Watchers και Zone diet) ανασκοπώντας 12 παλαιότερες μελέτες, διαπίστωσε πως μακροπρόθεσμα όλες είναι αναποτελεσματικές και δεν είχαν ουσιαστικά οφέλη στην υγεία. Μια πολύ καλή ανάλυση (στα αγγλικά) του Steven Novella (ιδρυτή του Science Based Medicine) που διαλύει τους μύθους της δίαιτας ζώνης, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τέλος, μια μεγάλη έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε στο The Lancet και εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 447.000 ανθρώπων από 20 διαφορετικές χώρες, αποφάνθηκε πως αυτοί που προσλαμβάνουν τις μισές ημερήσιες θερμίδες τους από υδατάνθρακες, έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η δίαιτα ζώνης, είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Ο κ. Δρακόπουλος δηλώνει ότι κατέχει πτυχία από τον Sears

Εδώ η απάντηση θα μπορούσε να είναι απλά «so what?», δεδομένου πως τα «πτυχία» που δίνει ο Sears, δεν έχουν καμία αναγνώριση και η αξία τους στη χώρα μας δεν ξεπερνά αυτή του χαρτιού πάνω στο οποίο έχουν τυπωθεί.

«Πτυχίο» του Ειδικού Εφαρμογών Διαιτητικής (Dietary Specialist) από το ΕΟΠΠΕΠ

Οι κυριότερες πράξεις που εκτελεί ο Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής είναι:

  • Τήρηση αρχείου πελατών
  • Σύνταξη διαιτολογίων υγειών ατόμων με εντολή και ανάληψη ευθύνης διαιτολόγου ΤΕΙ, ΑΕΙ
  • Σύνταξη διαιτολογίων παχυσάρκων ατόμων με εντολή και ανάληψη ευθύνης διαιτολόγου ΤΕΙ, ΑΕΙ
  • Σύνταξη διαιτολογίων ασθενών πασχόντων από διάφορα νοσήματα με εντολή και ανάληψη ευθύνης διαιτολόγου ΤΕΙ, ΑΕΙ
  • Σύνταξη διαιτολογίων αθλητών με εντολή και ανάληψη ευθύνης διαιτολόγου ΤΕΙ, ΑΕΙ
  • Παρασκευή φαγητών ατόμων με ειδικές διατροφικές συνήθειες
  • Παρασκευή φαγητών υγειών ατόμων
  • Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα παχύσαρκα ή άτομα που υποχρεούνται σε ειδικά διαιτολόγια
  • Παροχή συμβουλών σε άτομα με ειδικές μεταβολικές ανάγκες

Με απλά λόγια, ο «Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής» δεν είναι διαιτολόγος, αλλά βοηθητική ειδικότητα που δε δύναται να ασκεί τη διαιτολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το κ. Δρακόπουλο, απευθυνθήκαμε στον διαιτολόγο Μανώλη Μανωλαράκη.

Ο κος Δρακόπουλος είναι μια μορφή από τα παλιά. Από τους “πρωτοπόρους” δήθεν διαιτολόγους, ένας από τους πρώτους ψευδοεπιστήμονες του χώρου.
Από το 2001 παρουσίαζε μια δραστηριότητα προωθώντας σκευάσματα και πουλώντας βιβλία με θέμα την διατροφή και την ψευτοδίαιτα της διατροφικής ζώνης. Υπάρχουν πληθώρα από καταγγελίες σε βάρος του αλλά και αναφορές για τη παράνομη δραστηριότητά του.
Σε τηλεοπτικές εκπομπές έχει αποκαλυφθεί η ανυπαρξία των πτυχίων του, η παράνομη δραστηριότητά του και η επικίνδυνη λειτουργία του.
Αποτέλεσμα όλων των ενεργειών ήταν ο κος Δρακόπουλος να προσλάβει πτυχιούχο διαιτολόγο και έμμεσα να αποδεχτεί την επιστημονική του ανεπάρκεια και την παράνομη (μέχρι τότε) επαγγελματική του δραστηριότητα.
Προσπάθησε να εξάγει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Κύπρο όπου όμως και έγινε αντικείμενο ελέγχου από τον τοπικό Σύλλογο διαιτολόγων,
Απέκτησε ένα τίτλο βοηθό διαιτολόγου (ΙΕΚ) που όμως δεν του παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε του δίνει το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου μιας και δεν κατέχει την προβλεπόμενη από το νόμο (ΠΔ 133/2014) άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Γιατί ασχολούμαστε με το κ. Δρακόπουλο;

Πρόσφατα, αναγνώστες μας, μας ενημέρωσαν πως ο κ. Δρακόπουλος άρχισε να περιδιαβαίνει εγχώριες αντιεμβολιαστικές ομάδες στο Facebook, διαδίδοντας ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τα εμβόλια, με τη βαρύτητα που αυτοί μπορεί να έχουν σε κάποιον αδαή, όταν προέρχονται από άτομο που δηλώνει «Δρ Φυσικοπαθητικής», μια «ιδιότητα» που όπως εξηγήσαμε έχει πρακτικά την ίδια αξία με «Δρ Αστρολογίας». Κάποιοι κακεντρεχείς (όχι εμείς), θα μπορούσαν να πουν πως εκμεταλλεύεται τις -αβάσιμες- φοβίες πολλών γονιών για να αλιεύσει πελάτες.

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_7

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_8

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_9

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_10

Η επίκληση στο Natural News του διαβόητου Mike Adams, φανερώνει πλήρη άγνοια περί ιατρικών θεμάτων

Πριν μερικούς μήνες, ο κ. Δρακόπουλος έκανε τη παρακάτω δημοσίευση.

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_11

Το πρόβλημα με τον ανωτέρω ισχυρισμό, είναι πως ο -ούτως ή άλλος σκεπτικιστής απέναντι στα εμβόλια- Αμερικανός Πρόεδρος, ουδέποτε δήλωσε πως «Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι η μεγαλύτερη «απάτη» στην ιατρική ιστορία και δημιουργήθηκε από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες για να κερδίσουν χρήματα από ευπαθή άτομα (ηλικιωμένα) και να τους κάνει ποιο άρρωστους.» «Αφυπνισμένες» ιστοσελίδες του εξωτερικού, πήραν αυτή τη δήλωση από το 2015 και διατύπωσαν μια θεωρία συνωμοσίας που ξεκίνησε από το διάσημο για τα fake news του, Your News Wire.

Ο κ. Δρακόπουλος παραδέχεται ότι εφαρμόζει ομοιοπαθητική και τη δίαιτα Ζώνης σε ανθρώπους, χωρίς να έχει τη σχετική κατάρτιση και χρησιμοποιώντας τις μαρτυρίες τους ως απόδειξη της «επιτυχίας» του. Τα testimonials όμως, αφενός δεν αποτελούν επιστημονική απόδειξη, αφετέρου δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_12

http://archive.fo/RCjkJ

nutri-book.gr_i-psevdoepistimi-tis-diatrofikis-zoni-kai-enas-gnostos-aftoapokaloymenos-dr-fysikopathitikis_13

http://archive.is/6O1C9

Σύνοψη

Ο κ. Δρακόπουλος που προκάλεσε σάλο πριν μερικά χρόνια στην ελληνική τηλεόραση με τις ψευδοεπιστημονικές του απόψεις, φαίνεται πως συνεχίζει -ίσως εντονότερα και ειδικά στη Κύπρο– τη δράση του, αυτοσυστηνόμενος ως «διαιτολόγος» και «Δρ. Φυσικοπαθητικής», ιδιότητες που όπως εξηγήσαμε δεν μπορεί να επικαλεστεί λόγο έλλειψης διαπιστευτηρίων, ή λόγο αντιεπιστημονικότητας (π.χ., η φυσικοπαθητική δεν είναι επιστήμη). Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και το διαιτολόγο σας για θέματα διατροφής.

 

Άρθρο: Θάνος Σ. Επαχτίτης

Πηγή: ellinikahoaxes.gr

Θα με βρεις

Ραντεβού κατ' οίκον

22940 99089

Τρίτη - Παρασκευή

09:30 - 13:30 & 18:00 - 21:30 (κατόπιν Ραντεβού)

Newsletter

facebook

twitter

google_plus

youtube

EU e-Privacy Directive

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διαχείριση ελέγχου ταυτότητας, πλοήγησης και άλλων λειτουργιών. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συμφωνείτε ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε αυτούς τους τύπους cookies στη συσκευή σας.

Προβολή Πολιτικής Απορρήτου

Δείτε τα έγγραφα της Οδηγίας Ηλεκτρονικού Απορρήτου

Έχετε απαγορεύσει την εγκατάσταση cookies στη συσκευή σας. Η απόφαση αυτή είναι αναστρέψιμη.

Έχετε επιτρέψει την εγκατάσταση cookies στη συσκευή σας. Η απόφαση αυτή είναι αναστρέψιμη.