Nutri-Book

Στελλα Βαλουρδου

6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

Καλό μήνα σε όλους. Το καλοκαίρι είναι ένα βήμα πιο κοντά και όλοι νιώθουμε ένα άγχος παραπάνω...

Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

Ποιος δεν αγαπά τα κλασικά τρουφάκια; Σήμερα τους δίνω ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα καθώς...

Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

Το Σάββατο το απόγευμα, σε κοσμικό καφέ του κέντρου της Αθήνας, τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και...

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

Άσε ρε, μια χαρά πάει η δουλειά με την κοιλίτσα...

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

Με βάση τους βασιλικούς χουρμάδες, τα σύκα Κύμης κι ένα σωρό ξηρούς καρπούς, είναι υγιεινά και...

Ανάκληση ΕΦΕΤ σε

Ανάκληση ΕΦΕΤ σε "Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ"

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση...

 • 6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

  6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

  Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 11:40
 • Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

  Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

  Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 08:46
 • Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

  Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 21:44
 • 8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

  8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 19:26
 • Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

  Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

  Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 14:49
 • Ανάκληση ΕΦΕΤ σε

  Ανάκληση ΕΦΕΤ σε "Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ"

  Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 18:47

Η δίαιτα ORAC,το ακρωνύμιο σημαίνει Oxygen Radical Absorbence Capacity (δηλαδή Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) βασιζόταν σε τροφές που είχαν μεγάλη ικανότητα εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών που προκύπτουν από το οξυγόνο. Ωστόσο σήμερα, ύστερα από μια διαμάχη που τελικά δεν κράτησε πολύ, η συγκεκριμένη διατροφή, ή έστω δίαιτα, δεν φαίνεται να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη πολλών ερευνητών.

Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα η κλίμακα ORAC έδειχνε, πρώτον, την ικανότητα των τροφών να εξουδετερώνουν μόνο μια ελεύθερη ρίζα, την υπεροξειδική ρίζα (peroxyl radical) και, δεύτερον, μετρούσε αυτήν την ικανότητα στον δοκιμαστικό σωλήνα (test tube) και όχι μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Τον Μάϊο του 2012 ύστερα από την κριτική που ασκούνταν, ο πίνακας με την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφών αποσύρθηκε από το site του Αμερικανικό Οργανισμό Γεωργίας (USDA) και η προώθηση της συγκεκριμένης δίαιτας είναι πια ανύπαρκτη.

Καταλυτικό ρόλο στην «εξαφάνιση» της κλίμακας  ORAC ήταν ότι άλλα νεότερα και καλύτερα τεστ για την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφών που εμφανίστηκαν δεν συμφωνούσαν μαζί της. Έτσι οι τροφές που πρότεινε η δίαιτα ο ORAC δεν θεωρούνται πια «υπερτροφές» (superfoods) όπως γινόταν πριν από λίγα χρόνια.

Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά

Οι ελεύθερες ρίζες (free radicals) είναι άτομα ή μόρια που έχουν ένα αζευγάρωτο ηλεκτρόνιο στην εξωτερική τους στοιβάδα. Αυτό κάνει τις ελεύθερες ρίζες να κινητοποιούνται για να αρπάξουν το ηλεκτρόνιο που τους λείπει από οποιοδήποτε άλλο μόριο μπορούν. Η «κλοπή» ηλεκτρονίων ονομάζεται οξείδωση κι όταν συμβαίνει μέσα στο σώμα μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να οξειδώσουν (να πάρουν δηλαδή ένα ηλεκτρόνιο) από λίπη, πρωτεΐνες, ακόμα και το μιτοχονδιακό DNA και μ’ αυτό τον τρόπο να προκαλέσουν βλάβες σ΄αυτά τα μόρια. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ενσωµατωµένα στις κυτταρικές µεµβράνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην οξείδωση, μια διαδικασία γνωστή ως υπεροξείδωση των λιπιδίων.

Παραδόξως, οι πιο δραστικές ελεύθερες ρίζες προέρχονται από τον μεταβολισμό του οξυγόνου. Στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, το οξυγόνο αντιδρά χημικά με μόρια των τροφών για να παραχθεί ενέργεια αλλά το 2-4% του οξυγόνου μετατρέπεται σε ελεύθερες ρίζες όπως το ανιόν του υπεροξειδίου (Ο2¯·) και η ρίζα υδροξυλίου (ΟΗ¯).

Πρέπει να πούμε βέβαια, ότι οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ουσιώδη ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος σκοτώνοντας διάφορα επιβλαβή βακτήρια. Όταν όμως υπάρχει υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών μπορούν να κάνουν ζημιά στα κύτταρα. Η παραγωγή πολλών ελευθέρων ριζών για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργεί στο σώμα ένα στρες που ονομάζεται οξειδωτικό στρες και συμβάλει στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Το σώμα διαθέτει σημαντικά αντιοξειδωτικα ένζυμα (γλουταθειόνη, καταλάση, αλβουµίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη κλπ) ωστόσο υπάρχει η πεποίθηση ότι χρειάζεται εξωτερική βοήθεια από τη διατροφή (ή δίαιτα) η οποία πρέπει να παρέχει διατροφικά αντιοξειδωτικά μόρια.

Τα διατροφικά αντιοξειδωτικα χαρίζουν εύκολα ένα από τα ηλεκτρόνιά τους στις ελευθερες ριζες µετατρέποντάς τες έτσι σε µη τοξικές. Υπάρχουν πολλά αντιοξειδωτικά μόρια στα φρούτα και τα λαχανικά και φαίνεται στο δοκιμαστικό σωλήνα ότι μια κατηγορία τους οι πολυφαινόλες, είναι πολύ ισχυρά.

Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε είναι δύο επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά που το ένα συμπληρώνει το άλλο. Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών ενώ η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και δρα στα υδάτινα μέρη του κυττάρου. Άλλα διατροφικά αντιοξειδωτικά είναι η βιταµίνη A, τα φλαβονοειδή (ανήκουν στις πολυφαινόλες), το σελήνιο, το Β-καροτένιο, το συνένζυµο Q10, ο ψευδάργυρος και το λυκοπένιο.

Η κλίμακα ORAC

Στη δεκαετία του 1980 οι ερευνητές θέλησαν να βρουν ένα τρόπο που να μετρά την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφών κι έτσι εμφανίστηκε η περίφημη κλίμακα ORAC η οποία παρουσιάστηκε ως ένας τρόπος μέτρησης της αντιοξειδωτικής δύναμης που διαθέτει μια τροφή.

Όμως η κλίμακα / δίαιτα ORAC δημιούργησε εξαρχής μια σύγχυση ακόμα και μεταξύ των ειδικών καθώς το τεστ ήταν φτιαγμένο έτσι που να μετρά την εξουδετέρωση μόνο μιας ελεύθερης ρίζας, της υπεροξειδικής ρίζας, και δεύτερον, η αντιοξειδωτική ικανότητα της τροφής αφορούσε τον δοκιμαστικό σωλήνα και όχι το ανθρώπινο σώμα.

Είναι αλήθεια ότι η υπεροξειδική ρίζα είναι μια από τις σημαντικότερες ελεύθερες ρίζες η οποία μάλιστα προκύπτει πρώτη από τον μεταβολισμό του οξυγόνου. Αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες. Οι πέντε ελεύθερες ρίζες που συναντώνται πιο συχνά στο ανθρώπινο σώμα είναι: η ρίζα υδροξυλίου (hydroxyl radical), η υπεροξειδική ρίζα ( peroxyl radical), η υπεροξυνιτρώδης ρίζα ( peroxynitrite), το μονήρες οξυγόνο (singlet oxygen radical) και το ανιόν του υπεροξειδίου (superoxide anion).

Σύμφωνα με την κλίμακα ORAC, το acai berry έχει 18.500 αντιοξειδωτικές μονάδες, τα μούρα αρώνια 18.000, τα ξερά δαμάσκηνα 5.770 μονάδες, οι σταφίδες 2.830, τα μούρα blueberries 2.400 τα μούρα blackberries 2.036, τα μούρα cranberries (κράνα) 1.750, οι φράουλες 1.540, τα ρόδια 1.245 και τα raspberries (σμέουρα) έχουν 1.220 αντιοξειδωτικές μονάδες. Να σημειωθεί ότι αυτές οι αντιοξειδωτικές μονάδες αφορούσαν 1 γραμμάριο της κάθε τροφής. Από την άλλη μεριά, σε χαμηλή κατάταξη βρίσκονταν στην κλίμακα ORAC τα καρότα με 207 αντιοξειδωτικές μονάδες, τα φασόλια με 201 μονάδες, οι ντομάτες με 189 και τα κολοκυθάκια με 176.

Όμως η κλίμακα ORAC ήταν μεροληπτική κατά την αντιοξειδωτική κατάταξη των τροφών διότι δεν έδειχνε την πραγματική αντιοξειδωτική ικανότητά τους παρά μόνο όσον αφορά την υπεροξειδική ρίζα. Η ντομάτα λάμβανε χαμηλή κατάταξη διότι έχει χαμηλή αντιοξειδωτική ικανότητα στην υπεροξειδική ρίζα. Όμως η ντομάτα, λόγω των καροτενοειδών που περιέχει, παρουσιάζει σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα στο μονήρες οξυγόνο κάτι για το οποίο η κλίμακα ORAC αδιαφορούσε εκ κατασκευής.

Ορισμένοι ειδικοί είχαν προτείνει μια δίαιτα που περιείχε 3000-5000 αντιοξειδωτικές µονάδες της κλίμακας ORAC αλλά όποιος ακολουθούσε αυτή τη δίαιτα ORAC είχε ενδεχομένως υψηλή άμυνα κατά της υπεροξειδικής ρίζα αλλά χαμηλή για τις υπόλοιπες ελεύθερες ρίζες. Αυτός που ακολουθούσε τη δίαιτα ORAC ήταν φυσικό να προτιμάει το acai berry (που σημειωτέον έγινε πασίγνωστο λόγω της κλίμακας ORAC) και άλλα φρούτα που βαφτίστηκαν σουπερφούντς και να υποτιμά π.χ. τη ντομάτα που είχε χαμηλό σκορ στην υπεροξειδική ρίζα. Επίσης, σύμφωνα με τη δίαιτα ORAC τα σταφύλια είναι καλύτερα από το κατσαρό λάχανο (kale) παρότι το τελευταίο έχει πολλά λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά.

Λόγω του ότι το τεστ ORAC ήταν εμφανώς μεροληπτικό, το 2009 ορισμένοι ερευνητές εφεύραν ένα άλλο τεστ που μπορούσε να μετρήσει την αντιοξειδωτική δύναμη μιας τροφής για τις πέντε πιο καταστροφικές ελεύθερες ρίζες. Συγκεκριμένα, το Brunswick Laboraty ανακοίνωσε ότι μπορούσε πλέον να μετρά την αντιοξειδωτική ικανότητα μιας τροφής όσον αφορά τις πέντε σημαντικότερες ελεύθερες ρίζες και κάλεσε τις εταιρείες τροφίμων να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα του νέου τεστ (με το αζημείωτο φυσικά) προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Το USDA αντιμετώπιζε μια επικείμενη επιστημονική διαμάχη και απώλεια της αξιοπιστίας του καθώς στο ερώτημα αν η κλίμακα ORAC μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συγκρίνονται οι τροφές, το Brunswick Laboraty απάντησε κατηγορηματικά όχι. Ένα μέρος της απάντησης έχει ως εξής (παρατίθεται στα αγγλικά προς αποφυγή παρεξηγήσεων): “…due to the limited sample sizes and varieties, the published ORAC values of vegetables and fruits are not comprehensive. Importantly, the most published ORAC results are obtained using the old method; therefore they are not valid anymore”.

Στη συνέχεια και άλλα ερευνητικά εργαστήρια ανακοίνωσαν τα δικά τους τεστ που μετρούσαν την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφών. Αυτά τα τεστ όμως ήταν διαφορετικά μεταξύ τους και δεν έδιναν το ίδιο αποτέλεσμα. Οι διάφορες εταιρείες θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι το δικό τους φρούτο, λαχανικό, μπαχαρικό ή όσπριο είναι το καλύτερο αντιοξειδωτικό για τις ελεύθερες ρίζες έναντι των ανταγωνιστών τους έχοντας την πιστοποίηση ενός ιδιωτικού εργαστηρίου, τα αποτελέσματα του οποίου όμως δεν συμφωνούν με τα υπόλοιπα.

Μπροστά στον κίνδυνο να προκληθεί εμπορικό χάος στην προώθηση των προϊόντων, τον Μάιο του 2012, τοUSDA αποφάσισε να αποσύρει την κλίμακα ORAC δίνοντας τέλος σ’ ένα παιγνίδι που μόνο σε βάρος του καταναλωτή και της υγείας του μπορούσε να αποβεί. Άλλωστε η κλίμακα ORAC και οποιαδήποτε δίαιτα βασίζονταν σ’ αυτήν, ήταν εξ’ αρχής παραπλανητική και δεν πρόσφερε ουσιαστικά κανένα όφελος. Αυτός που δεν ακολουθούσε την δίαιτα ORAC και δεν ανησυχούσε για το πόσες αντιοξειδωτικές μονάδες της κλίμακας λαμβάνει καθημερινά ίσως τελικά να είχε καλύτερη άμυνα κατά του συνόλου των ελεύθερων ριζών καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, αφού δεν θα εστιάζονταν στα λίγα σουπερφούντς.

 

 

Πηγή: www.healthyliving.gr

Προσθέστε ένα σχόλιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Info

Σαράφη 7-9
Νέα Μάκρη Αττικής
22940 99089

Για να μην σας ξεφεύγει τίποτα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Συνδεθείτε επίσης μαζί μου σε:

icon fb  icon youtube  g plu but min  icon twt

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Πέμπτη  19/04/2018
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Έκανες το γεύμα σου
στην ώρα του;