Nutri-Book

Στελλα Βαλουρδου

6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

Καλό μήνα σε όλους. Το καλοκαίρι είναι ένα βήμα πιο κοντά και όλοι νιώθουμε ένα άγχος παραπάνω...

Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

Ποιος δεν αγαπά τα κλασικά τρουφάκια; Σήμερα τους δίνω ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα καθώς...

Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

Το Σάββατο το απόγευμα, σε κοσμικό καφέ του κέντρου της Αθήνας, τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και...

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

Άσε ρε, μια χαρά πάει η δουλειά με την κοιλίτσα...

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

Με βάση τους βασιλικούς χουρμάδες, τα σύκα Κύμης κι ένα σωρό ξηρούς καρπούς, είναι υγιεινά και...

Ανάκληση ΕΦΕΤ σε

Ανάκληση ΕΦΕΤ σε "Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ"

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση...

 • 6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

  6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

  Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 11:40
 • Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

  Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

  Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 08:46
 • Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

  Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 21:44
 • 8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

  8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 19:26
 • Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

  Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

  Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 14:49
 • Ανάκληση ΕΦΕΤ σε

  Ανάκληση ΕΦΕΤ σε "Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ"

  Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 18:47

Τα τελευταία χρόνια το αγελαδινό γάλα έχει γίνει στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις πιθανές επιβλαβείς συνέπειές του για την υγεία. Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κατανάλωσης και προώθησής του έχουν συζητηθεί ευρέως και οι προβληματισμοί σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ενός παιδιού έχουν αυξηθεί. Πόσα όμως από αυτά που ακούμε έχουν επιστημονική βάση;

Η θρεπτική αξία του γάλατος και η διάδοση της κατανάλωσής του

Το γάλα αποτελεί μια καλή πηγή ενέργειας, πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, λιπιδίων, βιταμινών (A, D, B12), ασβεστίου και φωσφόρου. Σε σύγκριση με άλλες ζωικές πηγές, όπως το μοσχάρι και τα αβγά, το γάλα αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου. Το ασβέστιο αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό για τη δόμηση των οστών, συνεπώς οι ανάγκες για την πρόσληψή του αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Για την κάλυψη των αναγκών αυτών συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων/ημέρα (1 μερίδα ισοδυναμεί με 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή περίπου 40 γραμμάρια από τα περισσότερα τυριά).

Ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης γάλατος;

Άμεσες αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης γάλακτος μπορούν να παρατηρηθούν σε παιδιά που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη καθώς και σε παιδιά με αλλεργία στο γάλα. Η δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί ένα συχνό διατροφικό πρόβλημα που εμφανίζεται τόσο στα παιδιά όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες και εκδηλώνεται με δυσπεψία, φούσκωμα στο στομάχι, και κοιλιακό πόνο. Οφείλεται στην ανικανότητα του οργανισμού να πέψει πλήρως την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο των γαλακτοκομικών, λόγω ανεπάρκειας (συνήθως μερικής) της λακτάσης, τουυπεύθυνου ενζύμου για την πέψη της λακτόζης.

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα αποτελεί τη συχνότερη μορφή αλλεργίας στη βρεφική ηλικία, αλλά η συχνότητά της μειώνεται κατά τη νηπιακή και παιδική ηλικία. Θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε παιδιά που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα, ώστε να βρεθούν εναλλακτικές πηγές πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών που αυτό τους προσφέρει.

Αξίζει να αναφερθεί η εμπλοκή της κατανάλωσης γάλατος στην εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας. Καθώς το αγελαδινό γάλα είναι φτωχή πηγή σιδήρου έχει βρεθεί πως επιδρά αρνητικά στα ενδογενή αποθέματα σιδήρου και μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία στη βρεφική ηλικία. Αυτό αποτελεί και μια από τις αιτίες που οι διεθνείς παιδιατρικές συστάσεις στην περίπτωση αποτυχίας του μητρικού θηλασμού συστήνουν την κατανάλωση εμπλουτισμένων σε σίδηρο γαλάτων βρεφικής ηλικίας έναντι του αγελαδινού γάλακτος.

Αποτελεί συχνή πεποίθηση των γονέων πως όσο περισσότερο γάλα καταναλώνει ένα παιδί τόσο μεγαλύτερες οι θετικές επιδράσεις στην υγεία του. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιων από τις προαναφερθείσες ασθένειες μπορεί να αυξηθεί εάν καταναλώνονται υπερβολικές ποσότητες γάλατος. Για παράδειγμα, έχουν βρεθεί αρνητικές επιδράσεις της κατανάλωσης γάλατος στην εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αναφερθεί πως τα επιστημονικά δεδομένα που έδειξαν τη συγκεκριμένη σχέση, αφορούσαν παιδιά με γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση διαβήτη, τα οποία κατανάλωναν πολύ μεγάλες ποσότητες γάλακτος (περισσότερο από 3 ποτήρια/ημέρα).

Είναι πρόβλημα ένα παιδί να μην καταναλώνει γάλα;

Για τα παιδιά που καταναλώνουν γαλακτοκομικά αλλά όχι γάλα, δεν απαιτείται τίποτα άλλο εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης γιαουρτιού και τυριών. Για τα παιδιά που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά συστήνεται να καταναλώνουν εναλλακτικά άλλες πηγές ασβεστίου, όπως τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το ταχίνι και τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά πρωινού και προϊόντα σόγιας (π.χ. γάλα σόγιας).

Καθώς το γάλα αποτελεί, επιπλέον, μια από τις διαιτητικές πηγές πρόσληψης βιταμίνης D για τα παιδιά (αν και η κύρια πηγή της είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία), σε περίπτωση που αυτό δεν καταναλώνεται μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση άλλων πηγών της, όπως άλλα γαλακτοκομικά, λιπαρά ψάρια και αβγό.

Συμπερασματικά, το γάλα είναι ένα τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία, το οποίο συστήνεται να εντάσσεται καθημερινά στη διατροφή των παιδιών. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να τηρείται το μέτρο στην κατανάλωσή του, καθώς και το να μην θεωρείται αναντικατάστατο για την καλή ανάπτυξη και διατροφική κατάσταση του παιδιού.

 

Πηγή: ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Προσθέστε ένα σχόλιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Info

Σαράφη 7-9
Νέα Μάκρη Αττικής
22940 99089

Για να μην σας ξεφεύγει τίποτα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Συνδεθείτε επίσης μαζί μου σε:

icon fb  icon youtube  g plu but min  icon twt

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Παρασκευή  20/04/2018
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Έκανες το γεύμα σου
στην ώρα του;