Nutri-Book

Στελλα Βαλουρδου

6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

Καλό μήνα σε όλους. Το καλοκαίρι είναι ένα βήμα πιο κοντά και όλοι νιώθουμε ένα άγχος παραπάνω...

Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

Ποιος δεν αγαπά τα κλασικά τρουφάκια; Σήμερα τους δίνω ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα καθώς...

Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

Το Σάββατο το απόγευμα, σε κοσμικό καφέ του κέντρου της Αθήνας, τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και...

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

Άσε ρε, μια χαρά πάει η δουλειά με την κοιλίτσα...

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

Με βάση τους βασιλικούς χουρμάδες, τα σύκα Κύμης κι ένα σωρό ξηρούς καρπούς, είναι υγιεινά και...

Ανάκληση ΕΦΕΤ σε

Ανάκληση ΕΦΕΤ σε "Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ"

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση...

 • 6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

  6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

  Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 11:40
 • Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

  Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

  Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 08:46
 • Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

  Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 21:44
 • 8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

  8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 19:26
 • Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

  Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

  Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 14:49
 • Ανάκληση ΕΦΕΤ σε

  Ανάκληση ΕΦΕΤ σε "Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ"

  Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 18:47

Αντίθετα αν κάποιο παιδί τρώει σε μικρή ηλικία πληθώρα τροφών πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη, όπως είναι τα γλυκά και το έτοιμο φαγητό δύσκολα στην εφηβεία θα αλλάξει διατροφικές συνήθειες.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών επιλογών των εφήβων είναι η τηλεόραση με τη μεγάλη ποικιλία διαφημίσεων. Παρατηρείται πως οι επιλογές των εφήβων όσον αφορά το φαγητό σχετίζονται με τη συχνότητα που βλέπουν στην τηλεόραση να διαφημίζονται κάποια τρόφιμα και με το τρόπο που αυτά διαφημίζονται (πχ. μέσω ηθοποιών, αθλητών, μοντέλων που οι έφηβοι έχουν ως πρότυπα ) και τα οποία τελικά τα υιοθετούν στο διαιτολόγιό τους.

Επιπλέον η αισθητική του σώματος πολλές φορές διαμορφώνει τροφικές επιλογές, ειδικότερα στα κορίτσια που ενδιαφέρονται περισσότερο για την εικόνα του σώματός τους.

Τα ευρήματα των περισσότερων μελε­τών δείχνουν ότι οι έφηβοι καταναλώνουν με μεγάλη συχνότητα και σε σημαντικές ποσότητες τρόφιμα, όπως πατατάκια, γλυκά, ανα­ψυκτικά, χάμπουργκερ, πίτσες, δηλαδή τρόφιμα που τα βρίσκουν εύκολα και είναι έτοιμα να φαγωθούν χωρίς να χρειαστεί να τα ετοιμάσουν οι ίδιοι, ευχάριστα στη γεύση, συνήθως πλούσια σε λί­πος, ζάχαρη και αλάτι, και λιγότερο πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και α­νόργανα στοιχεία. Οι έφηβες, σε σύγκρι­ση με τα συνομήλικα αγόρια, φαίνεται ότι ακολουθούν δίαιτες ελλιπείς στις περισσό­τερες ομάδες τροφίμων, σε μία συνεχή προσπάθεια μείωσης του σωματικού τους βάρους. Επιπλέον, ο αριθμός των γευμάτων που αποφεύγει ο έφηβος ή καταναλώνει "εκτός σπιτιού" αυ­ξάνεται από την αρχή της εφηβείας ως το τέλος, αντικατοπτρίζοντας την όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για αυτονομία και διάθε­ση για ελεύθερο χρόνο μακριά από το σπίτι και την οικογένεια. Τέλος, το πρωινό αποτελεί ένα από τα πιο συχνά παραλειπόμενα γεύ­ματα. Τα κορίτσια αποφεύγουν την κατα­νάλωση πρωινού πιο συχνά από τα αγόρια. Η μη κατανάλωση πρωινού έχει συσχετι­σθεί με την παχυσαρκία, κι αυτό γιατί ο έφηβος καταναλώνει περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί πεινάει και ασκείται λιγότερο. Τα γεύματα που κατα­ναλώνονται στο σπίτι είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και λιγότερο πλούσια σε λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι.

Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων είναι τα ακόλουθα: οι διαιτητικές συνήθειες των γονιών, η εμπορική προώθηση των τροφίμων μέσω των διαφημίσεων, το κοινωνικό περιβάλλον, τα σωματικά πρότυπα, η εικόνα του σώματος, η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, η γεύση, οσμή και εμφάνιση των τροφίμων, η διαθεσιμότητα, ευκολία παρασκευής και το κόστος αυτών.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται σε ε­φήβους των ανεπτυγμένων δυτικών χω­ρών, είναι κυρίως: παχυσαρκία, δυ­σαρέσκεια ως προς το σχήμα και το βάρος του σώματος και διαταραχές της διαιτητι­κής συμπεριφοράς. Στις χώρες αυτές παρου­σιάζονται και ελλείψεις σε τρόφιμα και προβλήματα υποσιτισμού σε συγκεκριμέ­νες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι έφηβοι και οι νέοι που είναι άστεγοι και οι ο­ποίοι είναι ιδιαιτέρα ευάλωτοι στη στέρηση τροφής.

Επιπλέον σε πολλές χώρες που ακολουθούν τα πρότυπα των δυτικών κοινωνιών ως προς τη διατροφή, λαμβά­νει χώρα το φαινόμενο της «διατροφι­κής μετάβασης». Όταν λέμε «διατροφική μετάβαση» εννοούμε την αλλαγή του τρόπου παραγωγής, ε­πεξεργασίας και διάθεσης της τροφής, την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος και την απουσία φυσικής δραστηριότητας από τη ζωή μας, ακόμα και το περπάτημα. Τα αποτελέσματα της διατροφικής μετάβασης είναι πρώτα εμφανή στους ενήλι­κες, στη συνέχεια στους εφήβους και τέλος στα παιδιά.

Η παχυσαρκία ορίζεται ως η υπερβολική ύπαρξη σωματικού λίπους σε σχέση με την άλιπη μάζα σώματος. Η εφηβεία αποτελεί μία από τις τρεις περιόδους που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Οι άλλες δύο είναι η εμβρυϊκή καθώς και η ηλικία των 4 - 6 ετών. Η εφηβεία δεν αποτελεί μό­νο περίοδο αυξημένου κινδύνου για την α­νάπτυξη παχυσαρκίας, αλλά και περίοδο όπου η κατανομή του λίπους στο σώμα αλλάζει, γεγονός που επηρεάζει κι αυτό με τη σειρά του, τους κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μη φυσιολογικού βάρους σε παιδιά και εφήβους είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Παχυσαρκίας:

 • Οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας.
 • Οικογενειακό ιστορικό νοσημάτων σχετικών με την ύπαρξη παχυσαρκίας όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, υπερχοληστερολαιμία, σακχαρώδης διαβήτης 2 και υπέρταση.
 • Νοσήματα σχετιζόμενα με τη παχυσαρκία που έχει επισημάνει ο γιατρός που παρακολουθεί το παιδί ή τον έφηβο.
 • Χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και υψηλή τηλεθέαση.
 • Άτομα ιδιαίτερα ψηλά για την ηλικία τους, σύμφωνα με τους πίνακες ανάπτυξης των παιδιών που χρησιμοποιούν οι παιδίατροι, θεωρούνται παχύσαρκα.

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ε­φηβεία είναι ποικίλες και εμφανίζονται τόσο βραχυ­πρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.Βραχυπρόθεσμα εμφανίζονταιδιάφορα ορθοπεδικά και αναπνευστικά προβλήματα, αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων για τους εφήβους και ψυχολογικά προβλήματα, όπως διαταρα­χές της εικόνας του εαυτού τους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθήματα απόρριψης λόγω διακρίσεων, κ.ά. Μακροπρόθεσμα υπάρχει κίν­δυνος να διατηρηθεί η παχυσαρκία και κατά την ενήλικη ζωή, με όλες τις αρνητικές συ­νέπειες που αυτό συνεπάγεται: εμφάνιση υπέρτασης, δυσλιπιδαιμιών και σακχαρώδης διαβήτης 2.

Επειδή, κατά την εφηβεία το παιδί αναπτύσσεται σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται δίαιτα αλλά αλλαγή του τρόπου ζωής συνολικά. Με τη βοήθεια του διαιτολόγου, το παιδί πρέπει να μάθει να τρώει από όλα τα τρόφιμα με μέτρο, να ακούει το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και να βάλει στη καθημερινότητά του κάποιο είδος άσκησης. Μόνο κατανοώντας τις αρχές της υγιεινής και σωστής διατροφής θα μάθει ο έφηβος να τρέφεται σωστά εφόρου ζωής και έτσι να μην αντιμετωπίσει προβλήματα που σχετίζονται με αυξημένο βάρος ποτέ στη ζωή του.

Προσθέστε ένα σχόλιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Info

Σαράφη 7-9
Νέα Μάκρη Αττικής
22940 99089

Για να μην σας ξεφεύγει τίποτα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Συνδεθείτε επίσης μαζί μου σε:

icon fb  icon youtube  g plu but min  icon twt

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Παρασκευή  20/04/2018
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Έκανες το γεύμα σου
στην ώρα του;