Nutri-Book

Στελλα Βαλουρδου

6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

Καλό μήνα σε όλους. Το καλοκαίρι είναι ένα βήμα πιο κοντά και όλοι νιώθουμε ένα άγχος παραπάνω...

Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

Ποιος δεν αγαπά τα κλασικά τρουφάκια; Σήμερα τους δίνω ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα καθώς...

Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

Το Σάββατο το απόγευμα, σε κοσμικό καφέ του κέντρου της Αθήνας, τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και...

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

Άσε ρε, μια χαρά πάει η δουλειά με την κοιλίτσα...

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

Με βάση τους βασιλικούς χουρμάδες, τα σύκα Κύμης κι ένα σωρό ξηρούς καρπούς, είναι υγιεινά και...

Ανάκληση ΕΦΕΤ σε

Ανάκληση ΕΦΕΤ σε "Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ"

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση...

 • 6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

  6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

  Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 11:40
 • Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

  Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

  Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 08:46
 • Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

  Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 21:44
 • 8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

  8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 19:26
 • Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

  Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

  Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 14:49
 • Ανάκληση ΕΦΕΤ σε

  Ανάκληση ΕΦΕΤ σε "Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ"

  Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 18:47

Ως απαραίτητα ενεργειακά υποστρώματα για έναν καλαθοσφαιριστή θεωρούνται οι υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή του μυϊκού γλυκογόνου, το λίπος και λιγότερο οι πρωτεΐνες έτσι ώστε ο αθλητής κατά τη διάρκεια του αγώνα να μεγιστοποιεί την απόδοσή του. Μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής ο αθλητής μπορεί να καλύψει τις αυξημένες διατροφικές του ανάγκες, οι οποίες βέβαια διαφοροποιούνται ανάλογα με τη περίοδο προπόνησης που ακολουθεί (προαγωνιστική, αγωνιστική και μεταβατική).

Στη προαγωνιστική περίοδο σκοπός του αθλητή είναι να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση και να σταθεροποιήσει ή να αυξήσει μυϊκή του μάζα. Για να επιτύχει αυτό το στόχο, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του καλαθοσφαιριστή θα πρέπει να γίνεται κατά 55% από υδατάνθρακες, 15% από πρωτεΐνες και 30% από λιπαρά. Είναι σημαντικό οι πρωτεΐνες να είναι ζωικής προέλευσης δηλαδή ο αθλητής να καταναλώνει κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια και αυγά.

Κατά τη περίοδο της προετοιμασίας τα λιπαρά της διατροφής του αθλητή δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 35% γιατί μπορεί να μειωθεί η απόδοσή του και να αυξηθεί το βάρος του και θα πρέπει να είναι φυτικής προέλευσης και πλούσια σε ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα (μαργαρίνη, σησαμέλαιο, ελαιόλαδο, ιχθυέλαια). Επιπλέον, οι υδατάνθρακες είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τον αθλητή και ένα φτωχό διαιτολόγιο θα έχει ως συνέπεια, τη μείωση των αποθηκών ενέργειας του οργανισμού που είναι το μυϊκό γλυκογόνο. Επακόλουθο αυτού θα είναι, μέρα με την ημέρα η απόδοση του αθλητή να μειώνεται δραστικά και να παρουσιάζονται ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα αντίδρασης του καλαθοσφαιριστή, να πονάνε οι μύες του και να συμβαίνουν συχνές κράμπες στα πόδια του. Τέλος, σπουδαίο ρόλο παίζει και η σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης γιατί φαίνεται πως η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά την αθλητική απόδοση.

Κατά την αγωνιστική περίοδο ο αθλητής πρέπει να διατηρεί σε κάθε αγώνα το μέγιστο των ικανοτήτων του και αυτό επιτυγχάνεται με σωστή αναπλήρωση των χαμένων αποθεμάτων ενέργειας (γλυκογόνου) και των υγρών. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως είναι σημαντική η κατανάλωση γεύματος ή σνακ πριν τον αγώνα ή τη προπόνηση αλλά θα πρέπει να ακολουθούνται οι εξής κανόνες:

 1. Ένα πλήρες γεύμα (κοτόπουλο με πατάτες, σαλάτα και ψωμί) πρέπει να καταναλώνεται 3-4 ώρες πριν τον αγώνα ή τη προπόνηση ενώ ένα σνακ (φρούτο, χυμός, ψωμί και τυρί) τουλάχιστον 1 ώρα πριν, έτσι ώστε οι αθλητές ούτε να πεινάνε αλλά ούτε και να έχουν άπεπτη τροφή στο στομάχι τους και να υπάρχει φόβος για έμετο.

 2. Το γεύμα θα πρέπει να είναι χαμηλό σε λίπος και φυτικές ίνες ώστε ο αθλητής να πάει στη τουαλέτα πριν τον αγώνα και να μην έχει γαστρικές διαταραχές κατά τη διάρκειά του.

 3. Να περιέχουν τρόφιμα που τα τρώει συχνά ο αθλητής και όχι κάποιο καινούριο τρόφιμο που μπορεί να του δημιουργήσει ενοχλήσεις στο στομάχι.

Είναι σημαντικό ο αθλητής 24 ώρες πριν τον αγώνα να αναπληρώσει στο μέγιστο τα υγρά και το μυϊκό γλυκογόνο στο σώμα του έτσι ώστε η απόδοσή του να είναι η μέγιστη δυνατή. Οπότε το διαιτολόγιό του θα πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες δηλαδή σε τρόφιμα όπως: ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, δημητριακά, φρούτα, γαλακτοκομικά κ.α.

3-4 ώρες πριν τον αγώνα ή έντονη προπόνηση συστήνεται η κατανάλωση 200-300γρ υδατανθράκων δηλαδή 2-3 φλιτζάνια ρύζι ή μακαρόνια, 2-3 φέτες ψωμί, 1 μεγάλο πιάτο σαλάτα, 2-3 φρούτα ή 1 ποτ. φυσικό χυμό φρούτων.

1 ώρα πριν τον αγώνα ή τη προπόνηση για να αναπληρωθούν τα χαμένα υγρά καλό θα είναι ο αθλητής να πιεί 1-2 ποτήρια νερό και 1 ποτ. φυσικό χυμό φρούτων ή να φάει 1-2 φρούτα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι σημαντική η αναπλήρωση των υγρών λόγω του ιδρώτα που χάνει ο καλαθοσφαιριστής και των υδατανθράκων λόγω της έντονης άσκησης και γι’ αυτό το λόγο συστήνεται η κατανάλωση αθλητικών ποτών κατά την άσκηση (1/2-1 ποτήρι κάθε 1 ώρα), που περιέχουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.

Μετά τον αγώνα ο αθλητής πρέπει να αναπληρώσει περίπου ½ λίτρο χαμένων υγρών μέσω της κατανάλωσης νερού ή κάποιο αθλητικού ποτού και αμέσως να καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης για να αποκαταστήσει άμεσα και στο μέγιστο της αποθήκες γλυκογόνου και τη ζημιά που έχουν υποστεί οι μύες του και να είναι έτοιμος για τον επόμενο αγώνα ή προπόνηση.

Συνοψίζοντας λοιπόν τα παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στην απόδοση του καλαθοσφαιριστή. Με συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα  πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, καθώς και με σωστή αναπλήρωση των υγρών η απόδοση κάθε αθλητή τόσο στη προπόνηση όσο και στον αγώνα θα είναι η μέγιστη δυνατή.

 

Προσθέστε ένα σχόλιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Info

Σαράφη 7-9
Νέα Μάκρη Αττικής
22940 99089

Για να μην σας ξεφεύγει τίποτα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Συνδεθείτε επίσης μαζί μου σε:

icon fb  icon youtube  g plu but min  icon twt

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Κυριακή  22/04/2018
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Έκανες το γεύμα σου
στην ώρα του;