Nutri-Book

Στελλα Βαλουρδου

6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

Καλό μήνα σε όλους. Το καλοκαίρι είναι ένα βήμα πιο κοντά και όλοι νιώθουμε ένα άγχος παραπάνω...

Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

Ποιος δεν αγαπά τα κλασικά τρουφάκια; Σήμερα τους δίνω ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα καθώς...

Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

Το Σάββατο το απόγευμα, σε κοσμικό καφέ του κέντρου της Αθήνας, τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και...

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

Άσε ρε, μια χαρά πάει η δουλειά με την κοιλίτσα...

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

Με βάση τους βασιλικούς χουρμάδες, τα σύκα Κύμης κι ένα σωρό ξηρούς καρπούς, είναι υγιεινά και...

Ανάκληση ΕΦΕΤ σε

Ανάκληση ΕΦΕΤ σε "Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ"

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση...

 • 6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

  6 Μαγικοί τρόποι για να χάσετε γρήγορα κιλά

  Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 11:40
 • Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

  Energy Balls με Μακεδονικό Ταχίνι

  Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 08:46
 • Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

  Διατροφολόγοι «μαϊμού» και δίαιτες στο πόδι

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 21:44
 • 8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

  8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 19:26
 • Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

  Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια

  Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 14:49
 • Ανάκληση ΕΦΕΤ σε

  Ανάκληση ΕΦΕΤ σε "Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ"

  Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 18:47

Η αλήθεια είναι πως το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιογραφική έκταση και αναδημοσιεύθηκε και σε πολλούς ιστότοπους (χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ), όμως η γενικότερη απορία που εκφράστηκε για το θέμα δείχνει πως ο κόσμος «ψάχνεται» λίγο παραπάνω και ρωτά για κάποια πράγματα που του ακούγονται παράδοξα.

Το diettv απευθύνθηκε σε καταξιωμένους επιστήμονες του χώρου της διατροφής και της διαιτολογίας, ρωτώντας τους αν πράγματι ο χυμός αυτός είναι «λιποδιαλυτικός», αν ενεργοποιεί τον ανθρώπινο μεταβολισμό με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο και σας παρουσιάζει τις απαντήσεις τους.

Ένας τέτοιος χυμός θα μας δώσει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό μας και κατά συνέπεια δεν θα μας βοηθήσει να κάψουμε το λίπος του οργανισμού μας. Η μπανάνα και το μέλι μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου του οργανισμού με ταυτόχρονη αύξηση της ινσουλίνης. Τα υψηλά όμως επίπεδα ινσουλίνης δεν είναι επιθυμητά σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Το πορτοκάλι και το μήλο λόγω της περιεκτικότητας τους στην ουσία πηκτίνη μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της LDL-χοληστερόλης, της «κακής» δηλαδή χοληστερόλης με αποτέλεσμα την προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Καμιά όμως επιστημονική μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η πηκτίνη συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού προκειμένου να οδηγήσει στην καύση του λίπους μας. Μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση χυμών συνεπάγεται και αυξημένη πρόσληψη απλών σακχάρων, με αρνητικές ίσως συνέπειες σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Η κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου συνεπώς και της ινσουλίνης του οργανισμού. Δεν θα μας βοηθήσει όμως να κάψουμε το λίπος στον οργανισμό μας. Τα φουντούκια αποτελούν τρόφιμο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς περιέχουν μαγγάνιο. Δεν αποδεικνύεται όμως επιστημονικά ότι συμβάλλουν στην καύση του λίπους. Θερμιδικά 1 ποτήρι τέτοιου χυμού υπερβαίνει τις 150 θερμίδες, αν αναλογιστεί κανείς ότι μια χούφτα φουντούκια που περιέχει ο χυμός αποδίδουν περίπου 180 θερμίδες. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι: Ο κύριος τρόπος ενεργοποίησης του μεταβολισμού μας και συνεπώς καύσης του λίπους μας είναι ο συνδυασμός άσκησης και κατανάλωσης τακτικών γευμάτων σε ένα πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής.

Σοφία Γ. Τσαλουχίδου (Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ph.D.)

 

Ο χυμός που περιγράφεται αποτελεί σίγουρα ένα πολύ ποιοτικό τρόφιμο, πλούσιο σε μικρο και μακροθρεπτικά συστατικά. Αποτελεί ένα συνονθύλευμα απλών και σύνθετων σακχάρων (μέλι και φρούτα), «καλών» λιπαρών και πρωτεϊνών (φουντούκια), αντιοξειδωτικών βιταμινών, ηλεκτρολυτών καθώς και τροφίμων, όπως η κανέλλα, με εξακριβωμένη ευεργετική δράση στο γλυκαιμικό έλεγχο. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει τα αποθέματα λίπους και να οδηγήσει «ως δια μαγείας» στην αύξηση της καύσης του λίπους. Αν υπήρχε τρόφιμο με τόσο επαναστατική δράση, αυτό θα ήταν πασίγνωστο σε όλη την επιστημονική κοινότητα και θα εφαρμοζόταν ήδη κατά κόρον για την αντιμετώπιση του σημαντικού σύγχρονου προβλήματος της παχυσαρκίας. Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν μια τέτοια δράση για τον εν λόγω χυμό. Εξάλλου, η «ταμπέλα» που αποδίδεται στον χυμό (χυμός που καίει το λίπος) μπορεί να παραπλανήσει τον απλό κόσμο και να οδηγήσει στην υπερκατανάλωσή του, με πιθανά αντίθετα αποτελέσματα στη ρύθμιση του βάρους, αφού πρόκειται για ένα τρόφιμο με ιδιαίτερα υψηλή θερμιδική αξία.

Λάμπρος Μελίστας (Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ph.D.)

 

Δεν υπάρχει τρόφιμο το οποίο επιστημονικά αποδειγμένα να καίει λίπος. Ο συγκεκριμένος χυμός αποτελεί ένα θρεπτικό, χορταστικό και νόστιμο σνακ που θα μπορούσε να αντικαταστήσει κάποιο γλύκισμα και να δώσει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό αλλά σίγουρα και ενέργεια (θερμίδες). Θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα διατροφικό πλάνο απώλειας βάρους και τότε μόνο θα μπορούσε κάποιος να δει μείωση στο σωματικό του λίπος, λόγω των συνολικά μειωμένων θερμίδων του διατροφικού πλάνου.

Μαρία Πετρογιάννη (Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.)

 

Χυμός με δράση την καύση του λίπους εγώ δεν ξέρω να υπάρχει. Σωστή – Ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να οδηγεί τον οργανισμό σε άριστη λειτουργία και κατ´ επέκταση να τον ωθεί στην απώλεια σωματικού λίπους στα σημεία συσσώρευσης, υπάρχει. Επίσης στοχευμένη επίδραση θρεπτικών συστατικών σε λειτουργίες του οργανισμού υπάρχουν και αποδεικνύονται σε χιλιάδες έρευνες...ΑΛΛΑ δεν θεωρώ σωστό κάποιος να επικαλείται άνευ ερευνών, ότι το τάδε τρόφιμο ή συστατικό μπορεί να έχει συγκεκριμένη επίδραση, όπως το ότι καεί λίπος. Όλες οι τροφές περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι σημαντικά για την άρτια λειτουργία του οργανισμού, άλλες περισσότερα, άλλες λιγότερα, αλλά όταν μιλάμε για στοχοποίηση και δράση θρεπτικών συστατικών ή τροφίμων πρέπει να γνωρίζουμε ότι...άλλο η υπόθεση...άλλο η ένδειξη και άλλο...η απόδειξη.Εν κατακλείδι, πρέπει να γίνει σαφές στους τηλεθεατές και στους αναγνώστες ότι «ΜΑΓΙΚΕΣ» λύσεις δεν υπάρχουν. Η απώλεια σωματικού λίπους και η διατήρηση ιδεώδους βάρους επέρχεται μέσα από την γνώση, την οργάνωση και την εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ιωάννης Μ. Σουπιός (Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M. Pr. on Eating Disorders & Obesity)

 

Αν και ο συγκεκριμένος χυμός προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (απλά σάκχαρα, βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα), εντούτοις δε θα μπορούσε ν’αποτελέσει ακόμα ένα “μαγικό συνδυασμό τροφών” κατά των περιττών κιλών. Ο ισχυρισμός περί λιποδιάλυσης και κινητοποίησης του μεταβολισμού μέσω του χυμού δεν υφίσταται και δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Είναι γνωστό πως οι λιποαποθήκες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (κοιλιά, γλουτοί, μηροί) καθορίζονται από τα γονίδια και κανένας δε μπορεί να "εξαφανίσει" το λίπος από τα σημεία που επιθυμεί καταναλώνοντας απλά ένα χυμό ή ένα ρόφημα. Ο κυριότερος τρόπος να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός παραμένει η συστηματική άσκηση.

Στέφη Καλλή (Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.)

 

Ο χυμός που παρουσιάστηκε στην εκπομπή της κ. Στεφανίδου είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, Κάλιο και ω-6 λιπαρά οξέα. Σε καμία όμως περίπτωση ο παραπάνω χυμός δεν ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και δεν βοηθά στην απώλεια λίπους και μάλιστα σπλαχνικού λίπους στην κοιλιακή χώρα. Η προσπάθεια για απώλεια βάρους πρέπει να είναι εξατομικευμένη, να βασίζεται σε τροποποίηση της συμπεριφοράς απένταντι στην πράξη του τρώγειν και όχι να δίνεται έμφαση σε "μαγικά" τρόφιμα τα οποία ευθύνονται για "καύση" του λίπους. Δεν είναι σωστό ως επιστήμονες να χρησιμοποιούμε όρους όπως "ενεργειακό" ή "μεταβολικό" τρόφιμο γιατί με αυτό τον τρόπο αποπροσανατολίζουμε το κοινό με περίπλοκους όρους, οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και προσδίδουν στα τρόφιμα "μαγικές" ιδιότητες. Όλα τα τρόφιμα είναι "ενεργειακά" αφού περιέχουν ενεργειακό περιεχόμενο (δηλαδή θερμίδες). Από την άλλη, δεν προκύπτει από τη βιβλιογραφία ότι υπάρχουν τρόφιμα τα οποία αυξάνουν τον "μεταβολισμό", έναν άλλο πολυχρησιμοποιημένο και παρεξηγημένο όρο. Η αύξηση της ενεργειακής δαπάνης (ή αλλιώς οι θερμίδες που καίμε) επιτυγχάνεται μόνο με την άσκηση. Η αερόβια άσκηση (τρέξιμο, jogging, περπάτημα, ποδήλατο) είναι αυτή η άσκηση η οποία μας βοηθά βραχυπρόθεσμα να αυξήσουμε την ενεργειακή δαπάνη, ενώ η άσκηση με αντιστάσεις (βάρη, τροχαλίες) είναι αυτού του είδους η άσκηση η οποία αυξάνει τη μυική μάζα που αυτή με τη σειρά της αυξάνει το βασικό μεταβολισμό, δηλαδή την ενεργειακή δαπάνη. Φυσικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή η οποία να επιτυγχάνει μείωση του σωματικού λίπους τοπικά. Καταλήγοντας, η απώλεια του σωματικού βάρους είναι μια διαδικασία η οποία χρειάζεται σωστό σχεδιασμό από τον διαιτολόγο, πρόγραμμα εξατομικευμένο στις διατροφικές συνήθειες του ασθενή έτσι ώστε η απώλεια αυτή να είναι διατηρήσιμη και ψυχολογική υποστήριξη έτσι ώστε να ξεπερνιούνται τυχόν δυσκολίες στην όλη διαδικασία. Ο στόχος του κάθε διαιτολόγου θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση του ασθενή έτσι ώστε να μάθει να τρέφεται ισορροπημένα εφόρου ζωής και να διατηρεί ένα υγιές σωματικό βάρος.

Παναγιώτης Ζήσης (Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.) con info

 

Η απώλεια λίπους είναι ο διακαής πόθος για ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε όλες τις ηλικίες και στα δυο φύλα. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται προσπάθεια και χρόνος. Μαγικά ραβδάκια και φίλτρα δεν υπάρχουν. Ο συγκεκριμένος χυμός είναι ένα χυμός θρεπτικός με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ο οποίος σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους θα μπορούσε να βοηθήσει καθώς περιέχει φυτικές ίνες, λιπαρά (φουντούκια) και κανέλα , συστατικά τα οποία μπορούν να επιφέρουν κορεσμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως λιποδιαλυτικός. Οι μόνες ουσίες οι οποίες φαίνεται από τις έρευνες να ανεβάζουν, υπό προυποθέσεις τον μεταβολισμό είναι οι κατεχίνες (πράσινο τσάι) και η καψαικίνη (καυτερή πιπεριά). Αλλά ακόμη και σ΄αυτή τη περίπτωση δε μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα καθώς η δαπάνη θερμίδων μετά την κατανάλωση αυτών των ουσιών κυμαίνεται γύρω στις 50-80 kcal. Όλα τα όμορφα πράγματα χρειάζονται προσπάθεια. Για να χάσετε λιπώδη ιστό θα πρέπει να ακολουθείτε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα, η οποία βοηθάει στο "κάψιμο" θερμίδων αλλά συμβάλλει και στην αύξηση της μυικής μάζας και έχει θετική επίδραση στην αύξηση του μεταβολισμού

Αστερία Σταματάκη (Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.)

 

πηγή: Diet TV

 


 

Η Γνώμη μου:

Και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας πω την επιστημονική μου άποψη για τον συγκεκριμένο χυμό και γενικά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται και σας υπόσχονται ότι «καίνε» το λίπος, ότι αυξάνουν το μεταβολισμό, ότι θα αποκτήσετε τους κοιλιακούς των ονείρων σας και χίλια δύο άλλα πράγματα.

Δυστυχώς, μαγικές συνταγές, ροφήματα, χάπια, χυμοί, κρέμες, βερμούδες και ότι άλλο έχετε δει και έχετε ακούσει δεν υπάρχουν. Καταρχάς, σκεφτείτε λογικά, αν κάτι είχε βρεθεί κάθε χρόνο και συγκεκριμένα κάθε άνοιξη, δεν θα κυκλοφορούσαν στην αγορά τουλάχιστον 10 νέα, καινοτόμα προϊόντα για να σας βοηθήσουν να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Ο χυμός που παρουσιάστηκε όντως είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και πλούσιος σε θερμίδες σε σχέση με έναν απλό φρουτοχυμό. Όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό μας, αλλά κανένα από αυτά δεν «καίει» το λίπος ή αυξάνει το μεταβολισμό.

Το μυστικό για την αύξηση του μεταβολισμού είναι τα τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας κάθε 3-4 ώρες και για την καύση του αποθηκευμένου λίπους ο συνδυασμός των τακτικών γευμάτων (με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά) με γυμναστική τουλάχιστον 4 φορές/βδομάδα στο 60-70% της μέγιστης έντασης του καθενός.

Στέλλα Βαλούρδου (Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.)

Σχόλια  

 
+1 #1 doxa 02-06-2013 12:04
Σημαντική η προσπάθειά σου για επιστημονική ενημέρωση.... Είναι απαραίτητο γιατί οι "έγκριτοι" (όπως αυτοχαρακτηρίζο νται) δημοσιογράφοι πάντα υποκύπτουν στο βωμό του κέρδους με παραπλανητικές "ειδήσεις"..... Ευχαριστούμε... για να μάθουμε να μην δεχόμαστε άκριτα ό,τι μας παρουσιάζουν... .
Απάντηση στο σχόλιο | Αναφορά στον Διαχειριστή
 

Προσθέστε ένα σχόλιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Info

Σαράφη 7-9
Νέα Μάκρη Αττικής
22940 99089

Για να μην σας ξεφεύγει τίποτα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Συνδεθείτε επίσης μαζί μου σε:

icon fb  icon youtube  g plu but min  icon twt

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Παρασκευή  20/04/2018
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Έκανες το γεύμα σου
στην ώρα του;