Nutri-Book

Στελλα Βαλουρδου

Ανάγκες του εφήβου σε θρεπτικά συστατικά

efiv-8rept-sist

Ο έφηβος εμφανίζει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά λόγω του εξαιρετικά γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης, της αύξησης των οστών, των μυών, του όγκου του αίματος, της εμμηνορρυσίας (όσον αφορά τα κορίτσια). Οι απαιτήσεις αυτές διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα, γιατί αυτά έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης και επιπλέον τα επίπεδα άσκησης ποικίλουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τις συνθήκες διαβίωσης.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις των κοριτσιών αυξάνονται από 1000 θερμίδες/ημέρα που είναι στην ηλικία των 2 ετών σε 2600 θερμίδες/ημέρα στην ηλικία των 18 ετών ενώ, στα αγόρια, από 1200 θερμίδες σε 3600 θερμίδες/ημέρα.

Όσον αφορά τη πρωτεΐνη, χωρίς να απαιτείται υπερκατανάλωση, ο έφηβος θα πρέπει να καταναλώνει ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας (γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγό και κρέας άσπρο και κόκκινο), για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που εμφανίζονται για την ανάπτυξη των μυών και όλων των οργάνων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις διαφόρων Οργανισμών και Επιστημονικών Συλλόγων, τα λιπίδια πρέπει να καλύπτουν περίπου το 30% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, με τα κορεσμένα λιπίδια (βούτυρο, μαργαρίνες και διάφορες σος) να καλύπτουν λιγότερο από το 10% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, ενώ η συνολική ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300mg. Εάν η πρόσληψη λιπιδίων είναι μικρότερη, υπάρχει κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψης λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, Κ, Ε, D) και ανόργανων στοιχείων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξη των εφήβων. Στην αντίθετη περίπτωση, διαιτολόγια πλούσια σε λίπος ενδεχομένως να προδιαθέτουν για προβλήματα παχυσαρκίας, υπέρτασης και νεανικού διαβήτη.

Κατά την περίοδο της εφηβείας, τα άτομα, έχουν ανάγκη από μεγάλες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών. Ο οργανισμός τους χρειάζεται για την ανάπτυξη του τη διπλάσια ποσότητα ασβεστίου, σίδηρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και αζώτου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε σύγκριση με άλλες χρονικές περιόδους της ζωής.

Ειδικότερα, η γρήγορη αύξηση των οστών κατά τη διάρκεια της εφηβείας έχει ως αποτέλεσμα οι έφηβοι να έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο (υψηλότερες από τους ενήλικες). Η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου κατά την εφηβεία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση οστεοπόρωσης στα τελευταία χρόνια της ενήλικης ζωής και στην τρίτη ηλικία. Γι’ αυτό ο έφηβος πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα [1 μερίδα ισοδυναμεί με 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 φέτα (30 γραμ.) τυρί].

Τέλος, οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται σημαντικά κατά την εφηβεία και στα δύο φύλα, ενώ στα κορίτσια οι ανάγκες αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες λόγω της εμμηναρχής και των συναφών περιοδικών απωλειών αίματος. Μειωμένη πρόσληψη σιδήρου από την τροφή, σε συνδυασμό με αυξημένες απώλειες, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας, ιδιαίτερα στα κορίτσια, τα οποία λόγω ενασχόλησης με δίαιτες αδυνατίσματος προσλαμβάνουν συχνά μικρές ποσότητες τροφίμων που είναι καλές πηγές σιδήρου, όπως το κόκκινο κρέας.

Έτσι, οι έφηβοι θα πρέπει να τρέφονται ισορροπημένα, με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και η ποσότητα της τροφής να είναι ανάλογη των αναγκών του οργανισμού τους για μια σωστή ανάπτυξη. Υπερβολές στο φαγητό δεν χρειάζονται γιατί ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος έφηβος σχεδόν σίγουρα θα καταλήξει ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος ενήλικας και πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας όπως νεανικό διαβήτη, υπέρταση και νοσήματα της καρδιάς από μικρή ηλικία.

 

Σχόλια  

 
0 #1 ειρήνη 26-06-2013 23:55
Εχω μια κόρη 15 ετών.. οι θερμίδες που αναφέρεις πιο πάνω οτι πρέπει να λαμβάνει καθημερινά μου ακούγονται υπερβολικές.. αν καταναλώνει καθημερινά αυτο τον αριθμό θερμίδων.. δεν θα πάρει βάρος?
Απάντηση στο σχόλιο | Αναφορά στον Διαχειριστή
 

Προσθέστε ένα σχόλιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση